Jedzenie słodyczy powinno się maksymalnie ograniczyć, ponieważ cukier spożywany w nadmiarze szkodzi naszemu zdrowiu. Dlatego warto sięgać po zdrowe słodycze, które mają witaminy i minerały oraz niewiele cukru. Dobrym przykładem są ciastka jaglane.
Kto może jeść ciastka z mąki jaglanej?
W sklepach ze słodyczami znajdziemy mnóstwo niezdrowych batonów, cukierków czy chipsów, które najlepiej wykluczyć z diety. Zdecydowanie lepiej sięgać po ciasta i ciasteczka, gdyż mają mniej szkodliwych składników. Najlepiej wybierać bezglutenowe ciasteczka jaglane, które mogą być w wersji fit. Takie smakołyki można kupić w wielu cukierniach, ale można tez samodzielnie wykonać w domu. Ciasteczka jaglane nie zawierają mąki pszennej, tłuszczu palmowego czy jajek w proszku. Znajdują się w nich jedynie naturalne składniki. Można je kupić w wersji tradycyjnej, posypane cukrem lub z bakaliami. Jeżeli zrobimy je sami, to możemy do nich dodać dowolne składniki. Mąka jaglana jest bogata w cenne witaminy i minerały, dlatego warto po nią sięgać, choćby wykonując domowe wypieki. Świetnie się nadaje do ciast, ciasteczek, placuszków czy nawet chleba. Ponieważ jest bezglutenowa, to mogą ją spożywać osoby cierpiące na celiakie lub posiadające nietolerancję pokarmową na gluten. Ciastka świetnie się sprawdzą jako przekąska, drugie śniadanie czy podwieczorek. Wyśmienicie smakują jako dodatek do kawy, czy poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Jeżeli biały cukier zamienimy na trzcinowy, to ciasteczka będą jeszcze bardziej zdrowe. Natomiast, kiedy zupełnie wykluczymy cukier i zastąpimy go miodem, to będą w wersji dietetycznej. Bez względu co do nich dodamy, to zawsze będą smakowały wyśmienicie i będą bardziej zdrowe niż klasyczne wypieki.