You are currently viewing Pierogi tradycyjnie wykonywane

Pierogi tradycyjnie wykonywane

Kuchnia polska raczej nie zważa na zdrowy tryb życia, gdyż posiada w menu sporo potraw ciężko strawnych i tłustych. Jednak nie można jej odmówić doskonałego smaku, który wszyscy pamiętają przez długie lata. Typowe dla naszej kuchni są pierogi.

Jak się przygotowuje klasyczne pierogi?

pierogi tradycyjne poznańWiele osób nie decyduje się na przygotowanie pierogów, bo są czasochłonne. Jednak jeżeli właściwie sobie zorganizujemy pracę, to zajmie nam to znacznie mniej czasu. Najpierw trzeba przygotować farsz, którym będzie wypełniane ciasto. W przypadku pierogów ruskich, trzeba ugotować ziemniaki i przecisnąć je przez praskę razem z białym serem, do których wystarczy dodać podsmażoną cebulę. Konieczne trzeba je dobrze doprawić solą i pieprzem, aby farsz był lekko pikantny. Przygotowanie ciasta jest znacznie łatwiejsze, bo wymaga tylko trzech składników, które należy zagnieść. Jest to mąka, jajko i ciepła woda. Ciasto musi być cienko rozwałkowane, aby można było wykrawać niewielkie kółka, w których środek się wkłada farsz i dokładnie zalepia brzegi. Tak przygotowane  pierogi, wrzuca się na wrzątek i gotuje aż do momentu wypłynięcia. Jeżeli chcemy kupić pierogi tradycyjne Poznań jest miastem, w którym dostaniemy je w każdej pierogarni. Są to miejsca, które słyną z produkcji pierogów w każdej formie. Możemy je tu kupić na sztuki, dzięki czemu za jednym razem spróbujemy kilku rodzajów. Pierogi mogą być ze szpinakiem, z fasolą w stylu meksykańskim, z kapustą i grzybami, czy na słodko z serem i rodzynkami. 

Im więcej razy będziemy przygotowywali pierogi, tym lepiej nam będą wychodziły, gdyż bardzo ważne są proporcje składników, które nadają im wyjątkowego smaku. Tradycyjne pierożki, mają miękkie i delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach, a farsz ma intensywny smak.